Navigácia

  • Mládež súčasťou Európskej únie

    Mládež súčasťou Európskej únie

    Dňa 25. 03. 2024 sa zástupcovia našej školy zúčastnili na konferencii Mládež súčasťou Európskej únie, ktorej cieľom bolo poukázať na to, ako funguje Európska únia ale aj samospráva. Organizátormi konferencie bol Parlament mladých MARTIN v spolupráci s mestom Martin, Eurodesk a Národný inštitút vzdelávania a mládeže NIVaM.

    V prvá časť konferencie bola zameraná na prednášky, kde sme sa dozvedeli o snahe Parlamentu mladých zapojiť stredné školy, prostredníctvom delegáta, do aktívnejšej činnosti v rámci mesta Martin.

    Ďalšia prednáška bola venovaná Európskej únii, jej histórii, poslaní, vplyve na mladých ľudí, o potrebe voliť. V rámci tejto prednášky bol bližšie predstavený aj program Erazmus +, mládežnícke výmeny, dobrovoľníctvo a solidárne projekty.

    Mladí ľudia z mesta Martin mali tak jedinečnú príležitosť zapojiť sa do diskusií a aktivít týkajúcich sa Európskej únie, konferencia podnietila rozmanité rozhovory a aktivity zamerané na témy ako dezinformácie, vzťahy v rámci EÚ, výhody členstva v EÚ a dobrovoľníctvo.

    Druhá polovica konferencie bola vedená formou workshopov, kde študenti plnili rôzne úlohy. Jednou z významných aktivít na konferencii bolo zloženie básne o Európskej únii v troch rôznych jazykoch, čo podporilo nielen tvorivý prejav, ale aj zdieľanie kultúrnych aspektov medzi účastníkmi. Okrem toho sa mladí ľudia zúčastnili písania haiky a ďalších zábavných aktivít, ktoré mali za cieľ priblížiť Európsku úniu prostredníctvom kreatívnych a interaktívnych prístupov.

    Ďalšou dôležitou súčasťou konferencie boli aktivity zamerané na participatívne rozpočty a tým riešenie problémov v rôznych častiach mesta. Účastníci boli rozdelení do skupín a mali za úlohu identifikovať a navrhnúť riešenia pre problémy, ktoré prevládali v ich priradených častiach mesta. Tieto aktivity nielenže podporovali spoluprácu a tímovú prácu, ale aj rozvíjali schopnosť kritického myslenia a hľadania riešení.

    Cieľom konferencie bolo nielen posilniť povedomie mladých ľudí o Európskej únii a jej významných aspektoch, ale aj podporiť ich angažovanosť v spoločenských otázkach a rozvoji ich komunikačných a ľudských zručností. Mladí účastníci opustili konferenciu nielen s novými poznatkami a perspektívami, ale aj so silnejším pocitom príslušnosti a zodpovednosti voči ich mestskej komunite.

    Autor článku: Miroslava Makláryová a Dominik Tamaši

  • Písali o nás médiá v Taliansku…

  • Naši barmani znovu úspešní na barmanskej súťaži Cassovia Cup 2024

    Naši barmani znovu úspešní na barmanskej súťaži Cassovia Cup 2024

    Dňa 20.03.2024 sa v Hotelovej akadémii v Košiciach konal 15.ročník medzinárodnej barmanskej súťaže CASSOVIA CUP 2024. Tejto súťaže sa zúčastnilo 52 žiakov zo Slovenska, Čiech, Slovinska, Chorvátska a Maďarska. Súťažná disciplína bola veľmi náročná aj pre skúsených barmanov, pretože museli pripraviť naraz dve kategórie drinkov a zhotoviť ich naraz v jednom vystúpení. Mladí barmani počas 6 minút museli namiešať 3 porcie soft drinku a následne potom ďalšie 3 porcie long drinku podľa určených podmienok sponzorov súťaže.

    Našu školu reprezentovali žiaci, Naomi Harániová žiačka 2. ročníka odboru hotelová akadémia a Tomáš Malina z 1. ročníka odboru čašník, servírka. Žiaci usilovne trénovali pod odborným dohľadom  zástupkyne pre praktické vyučovanie Mg Jany Karkušovej a výsledok sa dostavil. V silnej konkurencii 52 súťažiacich sa umiestnila v zlatom pásme Naomi Harániová  a žiak Tomáš Malina obsadil  strieborné pásmo.

    Žiaci získali množstvo skúseností ale aj inšpirácie, videli okrem svojich rovesníkov a ich zaujímavých drinkov a prácu profesionálnych barmanov, ktorí taktiež súťažili v tých istých kategóriách ale s náročnejšími podmienkami.

    Tieto aktivity pozitívne podporujú rozvoj odbornosti žiakov a motivujú ich k individuálnemu rastu, preto sa chceme naďalej usilovať o účasť v nových súťažiach. 

  • Študenti vo svete financií

    Študenti vo svete financií

    Dňa 20. 03. 2024 sme sa zapojili do medzinárodnej kampane Global Money Week 2024.

    Kampane sa zúčastnili študenti prvého ročníka odboru podnikanie v remeslách a službách a študenti druhého ročníka odboru informačné technológie a informačné služby v obchode, pod vedením Ing. Slávky Šidlovej a Ing. Marty Nováčikovej.

    Ako prvú aktivitu mali študenti prednášku z Unicredit banky. Pani Kralovanská študentom predstavila produkty banky. V rámci diskusie sa študenti pýtali ako predchádzať rôznym bankovým podvodom a špekuláciám. Študenti diskutovali aj o vlastných skúsenostiach.

    Pokračovali sme tým, že študenti rozdelení do skupín mali odpovedať na rôzne otázky, ktoré sa týkali bankovníctva. A zo správnych odpovedí zostavili PIN kód do trezora, v ktorom ich čakala sladká odmena.

    Nasledovala prednáška p. Hajdučeka, riaditeľa Všeobecnej úverovej banky, ktorý študentom porozprával o platobných kartách a rôznych možnostiach platby v banke. Na záver predstavil poistné produkty, ktoré banka ponúka. Diskusia prebiehala hlavne o tom, aké majú študenti možnosti poistiť sa a aké poistenie je pre nich vhodné.

    Pokračovali sme osemsmerovkou, ktorá bola zostavená z rôznych ekonomických pojmov. Skupina, ktorá prvá vyriešila osemsmerovku, dostala odmenu.

    Ďalšou aktivitou bolo ekonomické pexeso. Študenti okrem toho, že našli správny pár, museli pojem aj vysvetliť.

    Aktivity sme ukončili on line testom, ktorý bol zameraný na poisťovníctvo. Prví traja študenti boli odmenení.

    Strávili sme spolu veľmi kreatívne, poučné a zábavne dopoludnie. Študenti získané a preopakované vedomosti využijú v bežnom živote.

    Autor článku : Ing. Marta Nováčiková, Ing. Slávka Šidlová

  • Prax je najlepším učiteľom

    Prax je najlepším učiteľom

    Dňa 18.marca 2024 žiaci I. ročníka študijného odboru hotelová akadémia na SOŠ OaS Martin, zabezpečovali slávnostný raut v SOŠD Martin, pod vedením učiteľky odborných predmetov Mgr. Moniky Vaňovej. Žiaci si osvojili zručnosti pri ponuke a dopĺňaní ponukových stolov. Pri uplatňovaní rautového spôsobu a rautového systému obsluhy si overili svoje schopnosti, kompetencie a zručnosti v rámci celého priebehu akcie od ponuky aperitívu až po podávanie kávy.

    Najväčším ocenením bola spokojnosť hostí, ktorí nešetrili chválami na obsluhu ako i vynikajúce jedlá a nápoje. Veríme, že účasťou tejto akcie žiaci získali pozitívne skúsenosti a zdokonalili sa v profesných zručnostiach.

    Autor textu: Michaela Matulová, žiačka I. ročníka študijného odboru hotelová akadémia

    Autor fotografií: Mgr. Monika Vaňová.

  • International Day of forests, March 21st

    International Day of forests, March 21st

    Forests are so crucial to the future of our planet. Everything we come across in our daily life has a direct or indirect connection with the forests. Roosvelt called them “the lungs of the Earth”.

    The main purpose of this article is to let the people know about the significance of trees. Trees are an essential part of our ecosystem and have numerous benefits. Trees help to purify the air, water, and soil, absorbing pollutants such as carbon monoxide, sulfur dioxide, and nitrogen dioxide. 

    Trees also slow down storm water runoff and reduce flash flooding. Trees are carbon sinks and absorb carbon dioxide from the atmosphere, which is a major cause of global warming and climate change. Trees also contribute to their environment by providing oxygen, improving air quality, conserving water, preserving soil and supporting wildlife. 

    Go ahead! Do your bit to make your city a little greener. Even buying a little plant for your home counts! Don´t forget: 

    “A nation that destroys its soils destroys itself. Forests are the lungs of our land, purifying the air and giving fresh strength to our people”. (Franklin D. Roosevelt).

    “What we are doing to the forests of the world is but a mirror reflection of what we are doing to ourselves and to one another”. (Mahatma Gandhi).

    Mgr. Ivana Mihálová, ELT

  • FESTIVAL KRÁSY A FARIEB

    FESTIVAL KRÁSY A FARIEB

    Aj my, majsterky odbornej výchovy pre odbor kozmetik, sme sa rozhodli našim žiačkam pripraviť trochu netradičný deň na odbornom výcviku a okrem bežných , základných zručností ošetrovania pleti povoliť uzdu tvorivosti a fantázie. Dňa 12.3.2024 si žiačky 2. a 3. ročníka odboru kozmetik vyskúšali, ako je to zúčastniť sa čo i keď malej súťaže medzi ročníkmi. Nevrhli sme tému festivalovo – karnevalovú a bolo sa na čo pozerať. Dievčatá pracovali podľa vlastnej inšpirácie a výsledok ich snaženia bol naozaj krásny. Mali sme možnosť vidieť, prostredníctvom upravených modeliek, ako sú schopné vcítiť sa do zadanej témy. Víťazkou sa stalo líčenie žiačky 2.ročníka Emy Cígrovej.

  • Slávili sme MDŽ a Deň učiteľov

    Slávili sme MDŽ a Deň učiteľov

    Žiaci 4. ročníka  študijného odboru hotelová akadémia v priestoroch školskej jedálne pripravili dňa 14. marca 2024 pre zamestnancov školy slávnostný raut pri príležitosti Medzinárodného dňa žien a Dňa učiteľov. Výrobky studenej kuchyne, dekorácia rautových stolov, miestnosti, či oblečenie aktérov (sukne, šortky, haleny, košele, náhrdelníky) podujatia boli v havajskom štýle, pripomínajúcim leto, teplo, slnko  a pohodovú náladu. Žiaci svojich hostí bavili odborným a spoločensko-zábavným programom. Ich úlohou bolo presvedčiť odborných učiteľov o svojich schopnostiach zorganizovať a materiálne zabezpečiť takéto náročné podujatie. Aby to všetko zvládli, vyžadovalo to z ich strany dlhú prípravu, dril a trpezlivosť. Odmenou za ich snaženie bol silný potlesk hostí, ktorým vyjadrili maximálnu spokojnosť so všetkým, čo pre nich pripravili. A ako slušne vychovaní mladí ľudia v záverečnom príhovore nezabudli za pomoc pri príprave  rautu poďakovať mne a kolegovi Podešvovi, pedagógom, ktorí im od samého začiatku boli v každom ohľade nápomocní. Aj týmto počinom preukázali svoju zrelosť, slušnosť, úctivosť, čo nasvedčuje tomu, že doma a v škole sú vedení dobre, že idú po správnej ceste. V mene všetkých zamestnancov školy im ďakujem za ďalšie pekne prežité popoludnie!

    Autor textu: PhDr. Peter Huľo, PhD.

    Autor fotografií: Samuel Pšenko

  • National No Smoking Day

    National No Smoking Day

    National No Smoking Day is held every second Wednesday of March, will be March 13th. 

    No Smoking Day is an annual health awareness day which is intended to help smokers who want to quit smoking. This day is a monumental step toward a healthier and happier future for all of us. The beauty of No Smoking Day is its universality. Everyone has a stake in it. From those who are struggling with their addiction, to their loved ones who ache to see them quit. Everyone has a role to play in making success this day. What is your role during this day? 🙂

    Mgr. Ivana Mihálová, ELT

  • Opäť úspešní na medzinárodnej úrovni

    Opäť úspešní na medzinárodnej úrovni

    V dňoch 7. – 8. marca 2024 sa žiaci a pedagogickí zamestnanci SOŠ obchodu a služieb v Martine, už po štvrtýkrát, na pozvanie riaditeľky školy, zúčastnili medzinárodnej gastronomickej súťaže XXV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych v Krakowe. Súťaž organizuje ZespółSzkół Gastronomicznych nr 1 os. Złotej Jesieni 16, 31-828 Kraków, tento rok s mottom „Powróćmy jak za dawnych lat…”

    Za SOŠ sa súťaže zúčastnili 4 súťažiaci:  v kategórii barman nás reprezentoval Martin Zelienka, žiak 4. ročníka odboru hotelová akadémia, v kategórii čašník, servírka – slávnostná tabuľa – nás reprezentovali žiačky 3. ročníka odboru čašník, servírka Kristína Ondríková a Nicol Mriglodová, v kategórii cukrár žiačka 2. ročníka odboru cukrár Lea Špirková a v kategórii kuchár Martina Ďurmanová, žiačka 4. ročníka odboru hotelová akadémia.

    Všetci súťažiaci sa na súťaž pripravovali dlhodobo a veľmi zodpovedne pod vedením svojich majstrov OVY a učiteľov odborných predmetov.

    Barman Martin pripravil nealkoholický nápoj Babičkin čaj . V súťaži zaujal nielen svojím profesionálnym vystúpením, technikou miešania, ale aj výborne dochuteným a vybalancovaným drinkom a v silnej konkurencii obsadil medzi zahraničnými účastníkmi krásne 2. miesto.

    Dievčatá odboru čašník, servírka pripravili a obhajovali slávnostnú tabuľu s názvom Včelárske remeslo – história a budúcnosť,  ich výkon im vyniesol 1. miesto.

    Konkurencia v odboroch cukrár a kuchár bola mimoriadne silná a výkony všetkých súťažiacich profesionálne. Naše dievčatá sa ale nenechali zahambiť.

    Cukrárka Lea pripravovala dezert black forest plnený černicovým pyré ochuteným tonka fazuľou a ganášou s bielej čokolády s ružovým sirupom. Súťažiaci to mali sťažené tajnou receptúrou - pripraviť kysnuté cesto a upiecť rožky plnené marmeládou.

    V kategórii kuchár súťažiaca Martina pripravovala roládku z hovädzej roštenky plnenú penou z hovädzej pečene s plátkami jemne zaúdeného hovädzieho jazyka, karamelizovanou baby mrkvou, chrenovou velute omáčkou a čipsami z medvedieho cesnaku.

    Ich výkony im obom priniesli Čestné uznanie za účasť, medzi zahraničnými súťažiacimi získali dievčatá 4. miesto.

    Všetkým súťažiacim gratulujeme a veríme, že ich výkony a medzinárodné úspechy budú motiváciou pre ďalších študentov.

  • Ani odborné práce nám nie sú cudzie...

    Okresné kolo 46. ročníka SOČ

    V dňoch 4. a 5. marca sa uskutočnilo okresné kolo 46. ročníka SOČ. Súťaže sa zúčastnilo množstvo prác rozdelených do sedemnástich odborov. Zastúpenie mala aj naša škola, vďaka študentkám piateho ročníka odboru hotelová akadémia, Laure Rumanovej a Sofii Haľkovej. Ich práce boli zaradené v odbore Cestovný ruch hotelierstvo a gastronómia. Aj napriek tomu, že tento rok prebiehalo okresné kolo dištančnou formou, súťažiaci museli preukázať svoje kvality nie len samotnou prácou, ale aj videovizitkou. Toto všetko posudzovali trojčlenné poroty zložené z rôznych odborníkov. Predsedom komisie hodnotiacej práce našich študentiek bol napríklad Ing. Peter Kopas, PhD. pôsobiaci na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity. O to viac si vážime úspech našich študentiek, keďže v konečnom hodnotení získala Laura Rumanová prvé miesto a Sofia Haľková druhé miesto, čím si zaručili postup na krajské kolo SOČ. Obom našim študentkám gratulujeme a držíme im palce v ďalšom kole.

    Autor: Maroš Molnár

  • Návšteva hotelov Park Hyatt a SO/ vo Viedni

    Dňa 8. marca sa študenti odboru hotelová akadémia zúčastnili exkurzie do Viedne, ktorej cieľom bola návšteva dvoch luxusných hotelov. Prvým hotelom bol Park Hyatt nachádzajúci sa v srdci Viedne. Sídli v budove bývalej banky a ide o nádhernú historickú budovu, plnú odkazov na jej minulosť. Priestor pre SPA, sa napríklad nachádza vo vnútri bývalého trezoru na zlato. Do bazéna dokonca vstupujete cez masívne trezorové dvere. Interiér hotela si drží svoju historický štýl a táto atmosféra je prítomná aj v jednotlivých izbách a apartmánoch. Druhý hotel SO/ je presný opak. Dominuje tu moderný dizajn a minimalistické prevedenie, ktoré však neuberá na jeho luxuse. Izby ponúkajú krásny výhľad na celú Viedeň a hlavným vizuálnym prvkom sú farby, čierna, biela a sivá. Inšpiráciou pre tieto farby bola strecha dómu sv. Štefana, na ktorej sú tieto farby použité.

    Náplňou exkurzie nebolo len obdivovať krásne hotely, ale hlavne dozvedieť sa ako takéto hotely fungujú. V oboch hoteloch nás uvítali členovia personálu, ktorí boli príjemní a veľmi profesionálny. Študenti sa dozvedeli množstvo informácií zo zákulisia hotelového manažmentu, organizácie a ponúkaných služieb. Z prevej ruky sme si mohli vypočuť napríklad aké trendy sa teraz využívajú v obsluhe, ako vyzerá príprava reštaurácie na večernú špičku, či hostia preferujú kávy alebo miešané nápoje a dokonca sme mali možnosť pozrieť sa aj do hotelovej kuchyne.

    Veríme, že táto exkurzia bola pre našich študentov náučná a inšpiratívna. Či už pre samotné štúdium, ale aj do budúcna, pri hľadaní pracovných príležitostí.

    video na youtube

    Autor článku: Maroš Molnár

    Autor videa: Peter Huľo

  • International fanny pack, March 9th

    International fanny pack, March 9th

    International Fanny Pack Day is celebrated on the second Saturday in March every year (March 9th ). 

    Fanny packs are small pouches strapped around the waist for carrying little items, such as phones, money, and other items.

    5 important facts about fanny packs in various countries

    1/ In America they are called fanny packs, belt bags, or belly bags. 

    2/In the United Kingdom are known as bum bags. 

    3/ In Costa Rica, they are called Skippy or Canguru, from the T.V. series "Skippy the Kangaroo."

    4/ In France, fanny packs are called banana bags. 

    5/ In Spain, a fanny pack is called a kidney bag.

    Whether you call it a waist bag, a belly bag, a belt bag, a moon bag, a banana bag,  or even a bum bag, there’s no denying the usefulness of this accessory.

    What about you? Have you got your own fanny pack? Celebrate this awesome day by wearing a fanny pack on this special day. If you don’t have one, go ahead and shop for a fanny pack that suits your style! 

    Mgr. Ivana Mihálová, ELT

  • Barmanský kurz

    PK gastronomických a hotelových služieb začiatkom marca zorganizovala pre žiakov školy dva odborné kurzy - barmanský a flairový. Viedli ich niekoľkonásobní majstri sveta v príprave miešaných nápojov a vo flairi páni Wojtech Urbaňski a Robert Piasecki z Krakowa. Žiaci  dostali možnosť vycvičiť sa nielen v rôznych technikách miešania nápojov,  ich vytváraní, dekorovaní a podávaní, ale aj v príprave miešaných nápojov v štýle show.

    Kurzy boli pre odborný rast žiakov prínosné a značne významné. Príprava nápojov nejedného z nich chytila za srdce a to doslova. V budúcnosti sa chcú tomuto  remeslu venovať, a to aj napriek tomu, že ich študijný odbor je zameraný na manažment malých a stredných pohostinských a ubytovacích podnikov. Učiteľov odborných predmetov to teší. Želajú si, aby všetky pracovné činnosti, ktoré sa naučia vykonávali s chuťou a radosťou. To im bude prinášať silný pocit šťastia  a spokojnosť v živote.

    Ďakujeme pánom z Krakowa, že si pre našich žiakov našli čas a boli ochotní  im odovzdať čo najviac zo svojich odborných skúseností. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s nimi, tentoraz zameranú na oblasť moderného dekorovania nápojov.

    video na youtube.com

    Autor textu a videa:

    PhDr. Peter Huľo, PhD.

  • Marec s Káčkom Žilina

  • Súťaž EXPERT geniality show vyhodnotená!

    Súťaž EXPERT geniality show vyhodnotená!

         V týchto dňoch bol ukončený 17. ročník súťaže EXPERT geniality show. Do súťaže sa zapojilo 13 392 žiakov zo 767 škôl z celého Slovenska, medzi nimi bolo aj 19 žiakov z našej školy. Od organizátora súťaže dostávajú diplom a malú odmenu. Najúspešnejšou súťažiacou bola Nelly Valalíková (2. ročník hotelová akadémia), ktorá sa v téme Tajomstvá prírody umiestnila v prvej štvrtine najúspešnejších v rámci SR a ktorá za svoj skvelý výkon získava čestný titul TOP EXPERT. Gratulujeme!

     

    PaedDr. Katarína Trnovská

    Mgr. Peter Roštár

  • Opäť sme sa učili u profesionálov

    Opäť sme sa učili u profesionálov

    V rámci programu Erasmus + , vďaka združeniu KABA Slovensko, sa majsterky odborného výcviku učebného odboru kaderník  vzdelávali v Barbier schol v Brne. Cieľom vzdelávania bolo získať nové zručnosti v oblasti pánskej úpravy vlasov a brady, orientovať sa v nových trendoch v barbier -kozmetike. Vzdelávanie trvalo iba 3 dni,  ale bolo plne nabité teoretickými aj praktickými poznatkami.

    Vzdelávanie bude pre nás obrovským prínosom, pretože plánujeme otvoriť učebný odbor barbier aj na našej škole a zapojiť tento odbor do systému duálneho vzdelávania spolu s poskytovateľmi tejto služby v mestách Martin a Žilina.

    Autor článku a foto : Ing Buchelová, MOV

  • Lyžiarsky kurz

    Stredná odborná škola obchodu a služieb Martin uskutočnila 12. - 16. februára 2024 lyžiarsky kurz pre študentov 1. ročníka. Kurz sa organizoval dennou formou v lyžiarskom stredisku Jasenská dolina. Študenti si kurz užili aj napriek nepriazni počasia. Na ťažkom technickom snehu niektorí študenti museli siahnuť až na dno svojich síl, ale ani to ich neodradilo od úspešného zvládnutia kurzu. Pre mnohých to bola prvá skúsenosť s lyžovaním alebo snowboardovaním. Verím, že nadobudnuté lyžiarske zručnosti budú žiaci využívať  a zdokonaľovať aj v budúcich rokoch.

    Poďakovanie patrí lyžiarskej škole Active ski a všetkým jej inštruktorom za bezproblémový priebeh nášho kurzu.

    Lyžiarskay kurz - video

    Mgr. Jozef Kútnik

    učiteľ TSV

  • Sme tvoriví a umelecky kreatívni

    Sme tvoriví a umelecky kreatívni

       Žilinský samosprávny kraj  v decembri minulého roka vyhlásil pre študentov stredných škôl na území Žilinského kraja 3. ročník fotografickej súťaže „Lepší svet – čistejšie ovzdušie“ s témou „Hovorme o ovzduší“, ktorá sa konala od 08.12.2023 do 12.02.2024.

    Do súťaže sa zapojilo tridsaťsedem autorov  a bolo predložených sedemdesiatdva fotografií. Organizačný výbor vyhodnotil fotografie vo februári a medzi výhercami sa na druhom mieste umiestnila Kristína Milancová, žiačka prvého ročníka odboru grafik tlačových médií.

       3. ročník fotografickej súťaže „Lepší svet – čistejšie ovzdušie“ bude ukončený výstavou vybraných fotografií, ktorá bude nainštalovaná 09.04.2024 v priestoroch Žilinského samosprávneho kraja a bude trvať do 17.05.2024.

    Kristínke k úspechu blahoželáme a veríme, že to povzbudí aj ostatných ku kreatívnej činnosti.

  • Získané skúsenosti prenesieme do vzdelávania žiakov

    Získané skúsenosti prenesieme do vzdelávania žiakov

    Cez jarné prázdniny, v rámci projektu ERASMUS+, vďaka združeniu KABA Slovensko a vďaka veľkej podpore nášho talianskeho partnera pána Ivara Foglieniho, sa naši pedagogickí zamestnanci  Mgr. Panáková, Bc. Fánčiová, Mgr. Tomčanyiová a Podešva  zúčastnili týždenného pobytu v talianskom Bergame, kde sa vzdelávali pod dohľadom talianskych šéfkuchárov a cukrárov.

    Priamo v reštaurácii Ol Giopi e La Margi a cukrárne Santa Anna si mohli vysúšať, aké je to pripraviť denné menu s využitím sezónnych potravín, kombinovať moderné s tradičnými jedlami v danom regióne.

    V reštaurácii sme si mohli vyskúšať výrobu domácich cestovín. Pripravovali sme aj tradičné hlavné jedlá regiónu, ako napríklad domáceho zajaca, holubov či jeleňa. Naučili sme sa správne uvariť  polentu, čo je miestna kukuričná kaša. Nezameriavali sme sa len na mäsové jedlá, ale aj na čerstvé ryby. V blízkosti mesta Bergamo sa nachádza najväčší chovateľ, spracovateľ a dodávateľ čerstvých rýb Orobica Pesca. Vo výrobných halách, ktoré sme navštívili, sme mohli vidieť, ako sa čerstvé ryby dostávajú na trh.

    V cukrárni sme sa podieľali pri výrobe domácich croissantov, tartaletiek, ale aj rôznych iných zákuskov a krémov.

    Keďže Taliansko sa spája s hlbokou tradíciou vína, absolvovali sme aj prehliadku spojenú s ochutnávkou vín miestneho rodinného  vinárstva La Collina s dlhoročnou tradíciou. Toto vinárstvo nezaostáva v novodobých technológiách spracovania vinnej révy. Ich produkcia patrí  k tomu najlepšiemu, čo región môže ponúknuť. Podávali sa tu aj rôzne druhy syrov, salám, marmelád a domáceho chleba.

    Na záver sme mali možnosť pripravovať banket pre 100 osôb, kde sa podávali miestne špeciality. Odnášame si nie len nové  gastronomické zážitky, ale hlavne množstvo nových vedomostí a zručností, ktoré budeme ďalej odovzdávať naším žiakom.

    Autor článku: Podešva Peter , MOV

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola obchodu a služieb
    Stavbárska 11, 036 80 Martin
  • spojovateľka: 043/41 353 11

Fotogaléria