Navigácia

  • National Eat A Red Apple Day

    National Eat A Red Apple Day

    National Eat A Red Apple Day is observed on December 1st. It is a food holiday that honors apples, raises awareness of the health benefits of apples, and encourages people to eat one apple a day to keep the doctor away. 

    National Eat A Red Apple Day should be celebrated because of all the benefits that apples provide. Apples are the cheapest and wholesome sources of nutrition available throughout the year. They are high in antioxidants, vitamins, minerals, fiber and have potent anti-aging effects. Eating them in the right amount may prevent age-related memory loss, skin troubles, hair fall, chronic diseases of the heart, brain, bones, eyes, and also reduce the risk of cancer. 

    So, enjoy this day and read the following quote to understand the importance of apples: 

    " If an apple blossom or a ripe apple could tell its own story, it would be, still more than its own, the story of the sunshine that smiled upon it, of the winds that whispered to it, of the birds that sang around it, of the storms that visited it, and of the motherly tree that held it and fed it until its petals were unfolded and its form developed.” ― Lucy Larcom.

    Mgr. Ivana Mihálová, ELT

  • Erasmus+ na ostrove Malta (6.-18.11.2023)

    Erasmus+ na ostrove Malta (6.-18.11.2023)

    Projekt Erasmus+ píše svoju úspešnú históriu na našej škole vďaka spoločnosti KABA Slovensko už takmer 10 rokov. Skupina ôsmich žiakov, tentoraz zo štvrtého ročníka hotelovej akadémie dostala v novembri 2023 príležitosť zúčastniť sa zahraničnej odbornej stáže na ostrove Malta.

    Kika: „Naše očakávania boli rôzne, bolo to pre nás prvý krát, čo sme mali absolvovať  prax v zahraničí. Takže každý z nás bol nadšený, no bolo cítiť aj mierny strach z nového prostredia. Všetci sme boli zvedaví ako to funguje v iných krajinách. Dúfali sme, že sa  zdokonalíme v angličtine, nadobudneme nové zručnosti v gastronómii, či nadviažeme nové priateľstva. Prvé dva dni sme absolvovali jazykový kurz  v A class Academy v Pembroke. Spoznali sme nových ľudí z iných krajín, tým sme získali nové poznatky o ich krajinách, či celkovo o Malte.

    Všetci sme boli rozdelení do troch prevádzok v Salini Resort: Vecchia Napoli, Olea Restauranta a v časti Qawra : Vecchia Napoli. Pracovali sme v obsluhe, niektorí z nás boli na bare a učili sa nové veci. Naši spolužiaci Martin a Tobias mali napríklad možnosť obsluhovať počas raňajok národný futbalový team Malty. Väčšinou sme pracovali po dvoch alebo troch, čo bolo super, pretože nikto nebol sám. Pracovali sme na ranné a večerné smeny, tým bolo spočiatku náročnejšie si naplánovať voľnočasové aktivity, aby sme sa ich zúčastnili všetci, no vždy nám to nejako pekne vyšlo. Na pracoviskách k nám boli všetci taktiež milí, ústretoví - zažili sme kopu zábavy a naučili sa rôzne veci.

    Prepravovali sme sa verejnou dopravou – autobusmi. Na každý týždeň sme dostali kartičku, vďaka ktorej sme do nich mohli nastúpiť. Autobusy na Malte sú veľmi zaujímavé :) zastavujú na mávnutie rukou. Síce máte rozpis ich ciest a časov, no takmer nikdy nechodia podľa nich. Niekoľko krát, sa nám stalo, že autobus meškal viac ako pol hodinu, alebo nám nezastalo niekoľko autobusov po sebe, pretože boli plné. No vždy sme to brali humorne a máme z toho vtipné spomienky. 

    Počas víkendov sme mali naplánované rôzne výlety. Prvú sobotu, sme navštívili ostrov Gozo, Comino a Blue lagoon. Cestovali sme tam výletnou loďou a na každej zástavke sme mali asi hodinovú pauzu. Spoznali sme novú kultúru, videli kopu krásnych miest a mali sme možnosť sa okúpať v Blue lagoon, čo využilo len niekoľko z nás. V nedeľu sme navštívili Mediterraneo Marine Park, kde sme mali možnosť kŕmiť andulky a korely. Druhou časťou programu, bola delfínia show. Pre všetkých z nás to bol neopísateľný zážitok. Deň sme zakončili v hlavnom meste – Valleta. Druhý a zároveň aj posledný víkend, sme navštívili Malta National Aquarium, pláž Golden Bay a nákupne centrum The Point Shopping Mall. Bolo to krásne ukončenie celej mobility na Malte.“

    To, že sa žiakom na zahraničnej praxi podarilo prezentovať svoje brilantné odborné zručnosti, zodpovednosť a pracovitosť, ako aj dobré komunikačné zručnosti potvrdila aj skutočnosť, že mnohí z nich dostali ponuku práce na prevádzkach  svojej praxe aj počas letných prázdnin. Verím, že ponuku prijmú a budú mať pekné leto na Malte.   

    Kristína Kolenová, 4.HA,  Janka Miľanová

  • Jeden deň v Nitre

    Jeden deň v Nitre

    Žiaci II. ročníka nadstavbového štúdia v odbore podnikanie v remeslách a službách spolu so žiakmi IV. ročníka odboru informačné technológie a informačné služby v obchode v sprievode Mgr. Ivety Junasovej a Ing. Marty Nováčikovej sa 28.11.2023 zúčastnili literárnej exkurzie do Nitry. V rámci komentovanej prehliadky so sprievodkyňou prešli  po stopách histórie Nitry a dozvedeli sa, že:

    Nitra je najstarší mestský sídelný útvar na Slovensku. Na prelome 8. a 9. storočia sa tu sformovalo politicky samostatné Nitrianske kniežatstvo, na čele ktorého stál knieža Pribina. Bol prvým známym vladárom Slovienov, ktorí sa považujú za predchodcov Slovákov. Pribina dal v Nitre v roku 828 postaviť prvý kresťanský kostol na území dnešného Slovenska.
    Ústrednou dominantou mesta je Nitriansky hrad, ktorý sa  nachádza na hradnom vrchu v centre mesta vo výške 220 m n. m., a vytvára výraznú dominantu mesta pod južnými výbežkami pohoria Tribeč. Dominantou hradného areálu je Katedrála svätého Emeráma a biskupský palác. Dnes na hrade sídli biskupský úrad. Pod hradom vyrástlo Horné mesto a  jeho dnešný barokovo-klasicistický výzor vytvára predovšetkým Veľký seminár, františkánsky kláštor a kostol a Župný dom.

    Prechádzka starobylými uličkami Nitry ako aj pútavý výklad sprievodkyne žiakov zaujali. No, aby bol kultúrny zážitok dokonalý, tak sme všetci pokračovali do divadla na muzikálové predstavenie Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Muzikál bol krásny a odniesli sme si silný umelecký zážitok.

    Text: Mgr. Iveta Junasová

    Foto: Slávka Hlaváčová

  • EXPERT – Geniality show

    EXPERT – Geniality show

    Dňa 28.11.2023 sa konal už 17. ročník celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert – geniality show. Žiaci a študenti môžu zabojovať o titul Expert v 6 súťažných témach, v ktorých využijú vedomosti a skúsenosti získané v škole aj mimo nej. Konkurencia je každoročne veľká; napr. v minulom školskom roku súťažilo celkovo 11795 žiakov zo 714 základných a stredných škôl.

    Tohto roku sa do súťaže zapojilo 19 žiakov našej školy. Držíme im palce a želáme veľa úspechov!

  • EXPOZÍCIA UNIKÁTNEHO MÚZEA ORAVAKAFE V KRUŠETNICI

    EXPOZÍCIA  UNIKÁTNEHO  MÚZEA ORAVAKAFE V KRUŠETNICI

    odkaz na video: Múzeum Kávy

    Dňa 23. novembra 2023 si pripomíname svetový deň espressa. Ako lepšie osláviť tento deň,  než návštevou unikátneho múzea kávy v malebnej dedinke Krušetnica na Orave vzdialenej asi 15 km od Oravskej priehrady? Predmetová komisia gastronomických predmetov pri tejto príležitosti zorganizovala pre študentov študijného odboru čašník – kuchár návštevu Oravakafe, ako toto múzeum kávy označujú. Ročne do múzea zavítajú návštevníci z celého sveta a zo všetkých kontinentov. Dozvedeli sme sa, že  ročne múzeum navštívi viac zahraničných návštevníkov ako slovákov, a niektorí domáci oravci dokonca o ňom vôbec nevedia. Pritom múzeum je svojho druhu jedinečné nielen na Slovensku, ale aj v Európe a dokonca smeruje aj do Guinessovej knihy rekordov.

    Veď posúďte sami:

    Dominantou múzea je mozaika, vytvorená z kávových zrniek, nie väčších ako necht.  Mozaika je svojou rozlohou 107 m2 najväčšou na svete. Pokrýva všetky steny múzea. Kávových zŕn je približne štyri milióny a na stredne veľký dom ich štyri roky lepilo vyše 250 dobrovoľníkov. Na stenách sú z kávových zŕn vytvorené rozličné motívy. Múzeum slávnostne otvorili v roku 2016 a na jeho otvorení bol prítomný veľvyslanec Indonézie.

    Sprievodkyňa, ktorá nás múzeom sprevádzala nám porozprávala príbeh kávového zrnka od svojho počiatku až po lahodný koniec.

     Autor článku: Ing. Eva Žbirková

  • Výroba papiera a celulózy

    Výroba papiera a celulózy

    V našej škole sa žiaci študijných odborov operátor tlače a grafik tlačových médií učia o papieri – z čoho a ako sa vyrobí, aké má vlastnosti...Veď je to jeden z materiálov, ktorý potrebujú pre výkon svojho budúceho povolania.

    A tak sme sa 21.11.2023 zúčastnili exkurzie  vo firme Mondi SCP, a.s. v Ružomberku. Vyrábajú tu z dreva celulózu a grafické, baliace a kancelárske papiere v kvalite na svetovej úrovni. Preto sa môžu pýšiť odberateľmi nielen z EÚ, ale aj z Ameriky, či Austrálie. Odpad, ktorý  vzniká počas výroby, si dokážu sami zrecyklovať. Získajú pri tom toľko tepelnej energie, že ňou zásobujú aj mesto Ružomberok.

    Poskytli nám odborný výklad o celom výrobnom postupe a prešli sme prevádzkami – od spracovania dreva na štiepky, výroby papiera na papierenskom stroji až po finálne narezanie na požadovaný formát a expedíciu.

    Odniesli sme si odtiaľ nezabudnuteľný zážitok.

    Autor: Ing. Lívia Urbanovská, učiteľka odborných predmetov

  • Od výroby po expedíciu

    Od výroby po expedíciu

    Dňa 16.11.23 sa naši žiaci študijného odboru obchodný pracovník zúčastnili exkurzie v spoločnosti ECCO Martin. Exkurzia bola zameraná na výrobu obuvi a jej úlohou bolo pochopiť súvislosti medzi teóriou a praxou. Na úvod sa žiaci formou prezentácie dozvedeli všetko o spoločnosti ECCO a zároveň im bolo odpovedané na ich zvedavé otázky.

    Ďalej sa oboznamovali  v prevádzke s pracovným prostredím a výrobou obuvi. Žiakov zaujal jeden so strojov "svetový unikát" navrhnutý priamo vo fabrike ECCO, ktorý slúži na nástrek podrážky obuvi. Okrem toho videli brúsenie kože, lepenie komponentov, opaľovanie nadbytočného materiálu a samostatne jazdiaci vozík, ktorý rozváža materiál.

    Exkurzia sa ukončila návštevou logistického centra, kde sa žiaci zoznámili s expedíciou, označovaním EAN kódom,  balením, triedením a dopravou finálneho výrobku.

    Autor textu a foto : Bc. Monika Plicová, MOV

  • Floorbal

    Floorbal

    Stredná odborná škola obchodu a služieb sa 22.11.2023 zúčastnila okresného kola vo floorbale stredných škôl. S hráčmi, ktorí boli vybratí reprezentovať školu, sme do turnaj išli s odhodlaním zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Turnaja sa zúčastnilo 9 škôl z okresu Martin, ktoré boli rozdelené do 3 skupín. Víťazi skupín následne hrali finálovú skupinu o konečné umiestnenie. 

    Po vylosovaní skupín sme vedeli, že nás čaká náročná cesta do záverečných bojov. Výsledky to aj potvrdili. S Obchodnou akadémiou sme začali fantasticky, kedy sme už po 10 sekundách strelili prvý gól. Potom sa však hra vyrovnala a my sme prvý zápas vyhrali 2:1. Druhý zápas so Spojenou školou bol ešte vyrovnanejší a vyhrali sme ho 1:0 gólom vo vlastnom oslabení 5 sekúnd pred koncom zápasu. 

    Chalani po 1.mieste v skupine boli odhodlaní vyhrať celý turnaj a postúpiť na krajské kolo. Vo finálovej skupine sme si zmerali sily so Strednou priemyselnou školou technickou a Gymnáziom Viliama Paulínyho - Tótha. V týchto zápasoch rozhodovali aj tie najmenšie chyby a tých sme žiaľ urobili viac ako obaja súperi a prehrali sme oba zápasy zhodne 3:1. 

    Za predvedenú hru sa však chalani určite nemusia hanbiť a môžu byť právom hrdí na konečné 3. miesto. Týmto by som sa im chcel aj poďakovať za výbornú reprezentáciu školy a verím, že aj v budúcich rokoch budeme vedieť takýto výsledok zopakovať. 

    Hráči: Matej Zajac, Rastislav Chrastina, Lukáč Záborský, Adrián Jankovič, Tobias Porubský, Tomáš Mikušák, Tomáš Kvočka, Andrej Chrastina, Milan Hubač, Lukáš Ján Nečesaný. 

    Mgr. Jozef Kútnik 

    Učiteľ TSV 

  • Medzigeneračný šachový turnaj

    Medzigeneračný šachový turnaj

    V utorok 21.11.2023  si žiaci Michaela Matulová (I. HA) a Anton Kusal (III. HA) potrápili svoje mozgové bunky pri napínavých šachových partiách v „Medzigeneračnom šachovom turnaji pre stredné školy a seniorov ŽSK.“

    Organizovala ho Sekcia pre mládež Žilinského samosprávneho kraja. Súťažili v ňom žiaci stredných škôl v územnej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a prijímatelia sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

    Cieľom súťaže bolo pripomenúť dôležitosť zmysluplného trávenia času s ostatnými a  umožniť rozvoj medzigeneračného dialógu medzi dvomi rozdielnymi generáciami v priateľsky atmosfére turnaja. Žiaci strávili príjemný čas v spoločnosti rovesníkov i seniorov so spoločným záujmom, s možnosťou zmerať si sily s ostatnými šachistami.

    Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy v logicky náročnej disciplíne.

    Mgr. Peter Roštár, učiteľ matematiky a informatiky.

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

    Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

    Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu: „ Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, cieľom ktorého je potešiť a priniesť radosť neznámym seniorom v čase vianočnom. Účasť na tomto projekte má v našej škole už niekoľkoročnú tradíciu, pretože dobrovoľníctvo, pomoc ľuďom, empatiu a ľudskosť považujeme pre dnešný svet za veľmi dôležité.                                                                                                         

    Srdečná vďaka patrí všetkým tým, ktorí sa na zrealizovaní tohto projektu podieľali.

    Autor textu a fotografií: Ing. Charousová Vladimíra

  • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu

    Európsky týždeň znižovania množstva odpadu

    Od 18. do 26. novembra prebieha Európsky týždeň znižovania množstva odpadu. Tento projekt funguje už od roku 2009 a v Európe ide o najväčšiu kampaň zameranú na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu. Činnosť projektu charakterizujú 3 základné heslá: redukovanie, opätovné používanie a recyklovanie. V skratke to znamená, redukovanie množstva odpadu, ktorý vytvárame, napríklad tým, že obmedzíme kupovanie vecí, ktoré nepotrebujeme. Opätovné používanie nádob, či obalov, ktoré sú na to určené a obmedzenie používania jednorazových predmetov a samozrejme recyklovanie. To ale má byť až posledný krok, pretože ak sa budete držať prvých dvoch, množstvo odpadu, ktoré musíte recyklovať sa výrazne zníži.

                Tohtoročnou témou sú obaly. Máme ich v rukách každý deň, aj keď si to veľmi neuvedomujeme. Obal predsa ako prvý putuje do smetného koša, keď si niečo kúpime. V roku 2020 každý občan členského štátu Európskej únie vyprodukoval približne 177 kg odpadu z obalov. Toto číslo stále rastie. Skládky odpadu významne prispievajú k vzniku emisií a práve tam často končia nerecyklované obaly. A kde končí zvyšok? V prírode. Približne polovicu odpadu znečisťujúceho svetové moria tvoria práve obaly. Takéto znečistenie predstavuje výrazné riziko pre rôzne živočíchy, ale aj pre človeka. Každý z nás prijme v potrave približne 21 gramov mikroplastov za mesiac.

                Preto vás chceme vyzvať, aby ste sa nie len v tento týždeň zamysleli, koľko obalov vyprodukujete. Zmeny, ktoré viete spraviť sú častokrát maličkosti, ale dokopy majú veľký význam. Nakupujte napríklad produkty, ktoré majú papierový obal. Namiesto igelitky vezmite na nákup plátennú tašku. Doneste si do školy desiatu v obedári a vodu napríklad v turistickej fľaši. A keď sa vám v rukách nejaký obal ocitne, tak ho správne zrecyklujte.

    Autor: Maroš Molnár

  • Ďalšie možnosti získavať skúsenosti v zahraničí

    Ďalšie možnosti získavať skúsenosti v zahraničí

    Dňa 14.11.2023 na našu školu zavítala talianska delegácia z  Accadamia Italiana Gastronomica Storica v Taliansku. Na stretnutí sa hovorilo o možnostiach vykonávať mobility žiakov a pedagogických zamestnancov prostredníctvom programu Erasmus+ na ostrove Sardínia alebo v oblasti Lago di Garda na severe Talianska. Zo strany nás žiakov bol o prednášku a prezentáciu veľmi veľký záujem, pretože by sme mali možnosť pod vedením skúsených odborníkov vykonávať prax v päťhviezdičkových hoteloch.

     Na naše veľké príjemné prekvapenie malo stretnutie aj slávnostný charakter. Náš pán majster OVY Peter Podešva si od akadémie prevzal Cenu za prínos taliansko-slovenskej spolupráce pre turizmus a prípravu žiakov počas svojej 25 ročnej kuchárskej praxe.

    Sme radi, že aj nás vedie a svoje skúsenosti nám odovzdáva človek, ktorý v oblasti gastronómie      dosiahol takýto úspech.

    Autor článku: Damián Marco Grussmann

  • Národná súťaž HIV/AIDS prevencia

  • Turnaj vo floorbale

    Turnaj vo floorbale

    Stredná odborná škola obchodu a služieb usporiadala dňa 10.11.2023 školský turnaj vo floorbale.  

    Do turnaja sa prihlásilo 5 tímov. Turnaj sa odohral systémom každý s každým. Po skončení turnaja  bolo poradie tímov nasledovné: 

    1. miesto             Zabotím               Jankovič, Chrastina Rastislav, Záborský 

    2. miesto             Zabijaci                Kolár, Weis, Rjabec 

    3. miesto             MB Martin            Puliš, Bútora, Maťko 

    Všetkým zúčastneným žiakom patrí poďakovanie a víťazom srdečne blahoželáme. 

    Jozef Kútnik, učiteľ TSV 

  • Turnaj v minifutbale

    Turnaj v minifutbale

    Stredná odborná škola obchodu a služieb usporiadala dňa 27. októbra 2023 školský turnaj v minifutbale. Tento turnaj bol príležitosťou pre žiakov dostať sa do reprezentácie školy na okresný turnaj stredných škôl vo futsale. 

    Do turnaja sa prihlásilo 6 tímov, pričom v tímoch boli zastúpené aj dievčatá. Turnaj sa odohral systémom každý s každým, takže výsledné poradie bolo určené na základe „mini ligy“. Po odohraní 15 zápasoch bolo poradie tímov nasledovné: 

    1. miesto             Zabotím               Jankovič, Chrastina Rastislav, Záborský 

    2. miesto             Lego                     Pačan, Horváth, Nečesaný 

    3. miesto             Jegeu                   Porubský, Zelienka, Tamáši 

    Víťazi turnaja boli zaslúžení, nakoľko vyhrali všetkých 5 zápasov a až na zápas s druhým tímom v poradí vyhrali zápasy viacgólovým rozdielom. 

    Všetkým zúčastneným žiakom patrí poďakovanie a víťazom srdečne blahoželáme. 

    Jozef Kútnik, učiteľ TSV 

  • OK futsal SŠ

    OK futsal SŠ

    Po ročnej odmlke sa 14.11.2023 opäť uskutočnil turnaj stredných škôl okresu Martin vo futsale. Stredná odborná škola obchodu a služieb sa po predchádzajúcich výborných umiestneniach znovu zapojila do turnaja, avšak so skromnejšími ambíciami. 

    V tíme bolo veľa nováčikov a preto sme do turnaja nenastupovali s „veľkými očami“. Po vylosovaní  skupín nám bolo jasné, že postup do záverečných zápasov bude ťažký. Po odohraní 3 zápasov v skupine sme získali len 1 bod za remízu s Gymnáziom Vrútky. Ostatné zápasy sme síce odolávali súperom, avšak nakoniec sme ich prehrali. Doplatili sme na neefektivitu v koncovke, kedy sme naše šance na skórovanie nevyužili.  

    Najlepším hráčom nášho tímu bol brankár Lukáš Ján Nečesaný a dovolím si tvrdiť, že bol aj najlepší hráč turnaja. 

    Všetkým zúčastneným žiakom patrí poďakovanie a verím, že budúci rok budeme znovu atakovať vrcholné priečky. 

    Jozef Kútnik, učiteľ TSV 

  • Majster palacinka

    Majster palacinka

    Majstri PALACINKA sa učia a pracujú u nás...

    Dňa 14. novembra 2023 sa naše študentky študijného odboru kuchár Kristína Niňajová  a Kristína Ondríková zúčastnili 12. ročníka celoslovenskej súťaže Majster palacinka v Ružomberku.

    Naše študentky pripravovali špenátovú palacinku plnenú levanduľovým džemom a flambovanú domácou levanduľovicou. Za svoj výkon sa umiestnili v striebornom pásme.

    Majsterka OVY Bc. Janka Fánčiová, ktorá sa s odvahou zapojila do súťaže, sa umiestnila v striebornom pásme.  Pred zrakmi divákov pripravovala mandľovú palacinku doplnenú Ruby grapefriutom, ozdobenú palacinkami a flambovanú likérom Grand Marnier Rouge.

    Zaujímavosťou bolo, že palacinku pripravovala naozaj netradične – pomocou zariadenia teppanyaki. Jej výkon si vyžiadal veľkú odbornú zručnosť a dlhodobú prípravu.

    Tento deň priniesol našim súťažiacim nie len ocenenia, ale aj veľa skúseností a zážitkov v spoločnosti odborníkov z celého Slovenska.

    Dievčatá ocenili možnosť zúčastňovať sa takýchto podujatí a čerpať tak zo skúseností a stretnutí s ľuďmi z praxe. Práve to ich posúva vpred a prispieva k ich odbornému rasstu.

    Autor : Bc. Janka Fánčiová, MOV

  • Kvíz žiakov odboru pomocník v kuchyni

    Kvíz žiakov odboru pomocník v kuchyni

    Dňa 15.11.2023 sa žiaci  učebného odboru pomocník v kuchyni zúčastnili kvízu v odborných vedomostiach z predmetu stolovanie.

    Kvíz, ktorý pripravila učiteľka odborných predmetov Mgr. Monika Vaňová, preveril ich vedomosti z charakteristiky a rozdelenia inventáru, znalosti o jeho použití pri podávaní nápojov a jedál.

    Forma kvízu sa žiakom veľmi páčila a okrem overenia si odborných vedomostí sa v triede podporil súťaživý duch a vytvorila sa príjemná atmosféra.

    Víťazke kvízu, Kristíne Čiernej gratulujeme a celej triede držíme palce pri osvojovaní si vedomostí z ďalších oblastí stolovania.

    Autor článku: Adriána Holubová

    Autor fotografie: Mgr. Monika Vaňová

  • Exkurzia vo firme GS1 SLOVAKIA Žilina

    Exkurzia vo firme GS1 SLOVAKIA Žilina

    Žiaci štvrtého ročníka odboru informačné technológie a informačné služby v obchode a výber žiakov druhého ročníka odboru podnikanie v remeslách a službách sa zúčastnili  14. 11. 2023 odbornej exkurzie vo firme GS1 SLOVAKIA v Žiline. Žiakov sprevádzala Ing. Marta Nováčiková.

    GS1 SLOVAKIA je mimovládne záujmové združenie právnických osôb, ktoré podnikajú v oblasti obchodu, výroby a služieb a sú používateľmi štandardov GS1. Riadia systém štandardov GS1 na území Slovenskej republiky, zabezpečujú podporu a zdokonaľovanie jednotného systému číslovania tovaru, prideľujú registrovaným členom a ďalším používateľom systému GS1 identifikačné čísla organizácie.

    V priestoroch laboratórií nás privítal Peter Kolarovszki, senior konzultant – projektový manažér GS1. Po úvodných pokynoch sme sa premiestnili do prezentačných priestorov laboratória, kde sme sa zoznámili s fungovaním štandardov v praxi.

    „GS1 EDI (elektronická výmena údajov) zahŕňa skupinu štandardov, ktoré sa týkajú bežných obchodných procesov v dodávateľskom reťazci. Keď sa globálne jedinečné čísla priradia výrobkom (GTIN), lokáciam (GLN) a logistickým jednotkám (SSCC), je možné ich využiť v elektronických štruktúrovaných správach určených pre automatizovanú výmenu údajov. Teda transakcie ako objednávka, faktúra a dodací list si s obchodný partneri vymieňajú  pomocou štandardizovaných elektronických správ. Takéto správy potom dokáže počítač spracovať bez zásahu človeka.“ (zdroj GS1)

    Žiaci mali možnosť vyskúšať si identifikačné a komunikačné procesy v praxi, skúmať čitateľnosť identifikátorov a zisťovať príčiny ich nefunkčnosti. Získali ucelený pohľad na logistické procesy podporované štandardami a uvedomili si ich význam pre optimalizáciu tokov v logistických reťazcoch.

    Prezentácia bola zábavná, pútavá a veľmi poučná. Aktívna  žiačka Nika Bučkuliaková dostala balíček v vecnými cenami. Informácie žiaci využijú v teoretickom vyučovaní informatických predmetov.

    Autor článku : Ing. M. Nováčiková

  • NATIONAL CLEAN OUT YOUR REFRIGERATOR, NOVEMBER 15th

    NATIONAL CLEAN OUT YOUR REFRIGERATOR, NOVEMBER 15th

    November 15th is the perfect time to start fresh because it is time to celebrate National Clean Out Your Refrigerator Day. 

    Refrigerators are important kitchen appliances that keep food and prevent it from spoiling. A clean refrigerator and cooler offer several benefits that go beyond simple tidiness. Here are some reasons why keeping these appliances clean is crucial: 

                          food safety, odor control, energy efficiency,  and longevity.

     So, grab your rubber gloves, and soapy hot water and get cleaning!

    Mgr. Ivana Mihálová, ELT 

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola obchodu a služieb
    Stavbárska 11, 036 80 Martin
  • spojovateľka: 043/41 353 11

Fotogaléria