Navigácia

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Prijímacie konanie pre školský rok 2024/2025

     

    • I. termín prijímacieho konania pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční dňa 2. mája 2024 so začiatkom testovania o 7:45 hod..
    • II. termín prijímacieho konania pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční dňa 6. mája 2024 so začiatkom testovania o 7:45 hod..
    • Príchod do školy na prijímacie konanie je stanovený na 7:30 hod..
    • Náhradný termín / v prípade, že sa uchádzač nemôže zúčastniť prijímacieho konania / je potrebné konzultovať s pani riaditeľkou Mgr. Dankou Černákovou telefonicky, prípadne osobne v deň neprítomnosti žiaka na riadnom termíne prijímacieho konania.
    • Výsledky pre všetky odbory budú zverejnené 17. 05. 2024 na stránke školy a budove školy.

     

    Tešíme sa na Vás.

                                                            Kolektív SOŠ obchodu a služieb v Martine 

  • NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

    Aj naša škola sa ako tradične zapojila do zbierky a dobrovoľníci z 2.KA-CU triedy - kaderníci a cukrárky v škole a v meste vyzbierali krásnych 228 €. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili tohtoročný Deň narcisov.


  • Mobilita žiakov gastronomických odborov v Zlíne

    Mobilita žiakov gastronomických odborov v Zlíne

    Snažte se dělat věci nejlépe na světě a svět si vyšlape cestičku k Vašim dveřím.“ — Tomáš Baťa

    V dňoch 7. až 19. apríla 2024 sa uskutočnila mobilita žiakov odboru kuchár, čašník, servírka a cukrár v spolupráci s K.A.B.A v susednom Česku, zameraná na získavanie nových poznatkov v danom odbore. Žiaci sa na pobyt veľmi tešili a tak to aj dopadlo. Doniesli si množstvo zážitkov, nových informácii, videli iný prístup pri vykonávaní pracovných úloh a naučili sa aj veľa nového. Osvojené gastronomické zručnosti  si mali možnosť overiť v rôznych strediskách spoločného stravovania. Hotel Garni v centre mesta Zlín ponúkol žiakom pracovať na rôznych úsekoch v rámci obsluhy a starostlivosti  o hotelových hosti, ako aj pracovné činnosti na úseku ubytovacích služieb na recepcii. Kuchárske remeslo sa nieslo v duchu tradičnej českej kuchyne. Kto by nemal rád pravú českú sviečkovú alebo juhočeskú kulajdu. Kuchárom sa venovali majstri svojho remesla, ktorí so žiakmi vytvárali chutné jedlá pre reštaurácie Budvar a Hostinař.   Bolo sa načo pozerať. Pestrý program si pre nás pripravila aj Stredná odborná škola gastronomická. Našu žiačku Leu odborne zaškolili v procese kváskovania, čím získala aj certifikát. Sladké dobroty a nové receptúry pripravované v miestnej cukrárni Dino Cake naše žiačky v odbore kuchár a cukrár posunuli zas o stupienok vyššie.

    Veľmi pútavé pre našich študentov bolo pozorovať svojich rovesníkov – českých žiakov  z odboru gastronómie priamo na praxi.  Mohli si porovnávať úroveň  vzdelávania a dosiahnutých zručností. Okrem odbornosti  sme chceli na plno využiť aj voľný čas. Mesto Zlín nám ponúklo vidieť veľmi peknú ZOO, navštívili sme múzeum Tomáša Baťu a vychutnali sme si dobrú kávu v mačacej kaviarni.  Mobilita v Zlíne priniesla všetkým mnoho zážitkov tak  z odborného hľadiska, ako aj pri budovaní nových priateľstiev s našou partnerskou školou. Tešíme sa na nové príležitosti.

    Autor. Mgr. Milan Bánovský

  • Poznávame históriu - aby sme lepšie pochopili dnešok.

    Poznávame históriu - aby sme lepšie pochopili dnešok.

    Dňa 19. 4. sa uskutočnilo krajské kolo dejepisnej olympiády na gymnáziu Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši. Aj naša škola mala na tejto súťaži svoje zastúpenie. Reprezentoval ju žiak prvého ročníka odboru hotelová akadémia Martin Dibák. Súťaž pozostávala z testu a obhajoby odbornej práce. Témou Martinovej práce bol Viliam Žingor, rodák z Turca a veliteľ partizánskej jednotky, ktorá v Turci pôsobila počas                   2. svetovej vojny. V konečnom hodnotení získal Martin delené 4. miesto. V mene našej školy mu gratulujeme a želáme veľa úspechov v budúcnosti.

    Autor: Mgr. Maroš Molnár

  • „Kozmetika - náuka o kozme ženy.“

    „Kozmetika - náuka o kozme ženy.“

    Vzdelávanie na pracoviskách zamestnávateľa, odborníkmi z praxe, je veľmi dôležitou súčasťou vzdelávania na našej škole.

    Žiačky 2. a 3. ročníka študijného odboru kozmetik mali túto možnosť v Kozmetickom štúdiu LaS.

    Pani kozmetička oboznámila naše žiačky so všetkými prístrojmi, ktoré sa v salóne využívajú. Hovorila o účinkoch prístrojov, aké sú podmienky aplikácie jednotlivých druhov ošetrenia.

    Žiačky získali nové informácie o kozmetických prípravkoch, ktoré ešte nepoznajú,  taktiež mohli porovnať ceny ošetrenia v profesionálnych salónoch a dozvedeli sa aj mnoho o tom, aká je dôležitá pravidelnosť návštev takéto odborného poradenstva a ošetrenia pleti. Žiačky boli veľmi zhovorčivé , mali veľa otázok, pri ktorých sa dozvedeli aj veľa informácií . Najviac ich zaujalo ošetrenie kyslíkom, kde je možná aj inhalácia pre zdravotný účel. Zaujímavá bola aj dekoratívna manikúra . Na záver si mohli vyskúšať  ako fungujú kozmetické prístroje.

    Keďže pani kozmetička obohatila svoje rozprávanie o množstvo zaujímavých príhod a skúseností z reálnej praxe, jej rozprávanie bolo veľmi zaujímavé a prínosné.

    Autor : Bc. Lenka Hlavatová, MOV

  • O problémoch musíme hovoriť

    O problémoch musíme hovoriť

    Káčko Žilina je kontaktným bodom pre ľudí v krízových životných situáciách a špecifickou krízovou službou. Je mostom, ktorý prepája  linky pomoci: IPčko.sk, Krízovú linku pomoci (0800 500 333) a osobnú psychologickú pomoc, o ktorú sa môžu ľudia v ťažkostiach oprieť.

    V uplynulých dňoch navštívili našu školu dve milé dámy z Káčka Žilina a pripravili pre našich žiakov triednickú hodinu. Tá bola zameraná na témy šikany a sebapoškodzovania.

    Písať o tom, čo sa dialo na hodine nebudeme, pretože preto, aby sa žiaci otvorili, všetko zostalo za zatvorenými dvermi, hodina prebehla bez prítomnosti pedagogických zamestnancov.

    Sme veľmi radi, že sme mohli začať túto spoluprácu, v ktorej budeme určite aktívne pokračovať. Chceme, aby naša škola bola pre žiakov bezpečným miestom, kde vedia, že ich problémy nám nie sú ľahostajné a sme pripravení vždy im podať pomocnú ruku.

  • Obchodovanie s ľuďmi

    Obchodovanie s ľuďmi

    Mnoho mladých ľudí plánuje po absolvovaní štúdia vycestovať do zahraničia a získať nové skúsenosti či vyššie finančné ohodnotenie. Nie vždy sa však tieto plány vydaria. Mladí ľudia sa stanú obeťou podvodu a miesto zisku im zostanú len oči pre plač. Je preto na mieste , aby škola upozornila svojich žiakov aj na takéto riziká.

    Program Obchodovanie s ľuďmi realizovaný Centrom poradenstva a prevencie Martin s lektorkou Mgr. L. Ďanovskou absolvovali tretiačky cukrárky a kaderníčky.

    Cieľom programu je :

    • Sprostredkovať mladým ľuďom teoretické vedomosti o zákonitostiach a znakoch obchodovania s ľuďmi
    • Posilniť sociálne zručnosti v bežnom živote
    • Pomôcť uvedomiť si nebezpečenstvo obchodovania s ľuďmi
    • Naučiť racionálne a kriticky zvažovať kroky v osobných rozhodnutiach
    • Poskytnúť informácie o tom, ako bezpečne vycestovať za brigádou či prácou do zahraničia

    Všetkým absolventom prajeme úspešné uplatnenie a bezpečný pobyt v zahraničí.

    Mgr. A.Macháčková, koordinátor prevencie

  • Čašník je významný partner hosťa!

    Čašník je významný partner hosťa!

    Profesia čašník, servírka  je tvorivá práca s hosťom, hlavne v oblasti poradenstva, ale aj v samotnom psychologickom pôsobení na hosťa. Správna komunikácia s hosťom, servis jedál a nápojov, príprava slávnostného stolovania na rôzne spoločenské príležitosti, ale aj obsluha v reštaurácií umožňuje žiakom získavať odborné skúsenosti do pracovného života.

    Už v prvom ročníku sa žiaci študijného a učebného odboru čašník, servírka práve k týmto znalostiam a zručnostiam pripravujú na odbornom výcviku.

    V tomto školskom roku žiaci nadobúdajú praktické zručnosti  na prácu v bežnej prevádzke, nevynímajúc obsluhu a komunikáciu s hosťami, boli súčasťou pri príprave slávnostných tabúľ k rôznym príležitostiam, ale aj  absolvovanie rôznych vzdelávacích kurzov.

    To, že práca čašníka našich žiakov baví svedčí o tom aj záujem o zdokonaľovanie sa v zručnostiach žiakov na rôznych súťažiach. Inšpiratívne vedenie žiakov k svojej profesii motivuje žiakov k ctižiadosti a už v prvom ročníku úspešne reprezentovali školu a získali cenné umiestnenia v barmanských súťažiach.

    Mgr. Ivana Damašková

  • Medzinárodná olympiáda z ruského jazyka

    Medzinárodná olympiáda z ruského jazyka

    V dňoch od 5. do 20. marca 2024 sa u nás v škole konala online medzinárodná olympiáda z ruského jazyka „ Gramotej„ ktorú každoročne organizuje Čuvašskaja republika a Univerzita Čeboksary v Rusku. Z našej školy sa na olympiádu prihlásili žiaci a žiačky z druhého a tretieho ročníka hotelovej akadémie a žiačky z druhého ročníka odboru informačno-komunikačné technológie v obchodoch a službách a ich konkurenciou boli žiaci z Grécka, Alžírska, Číny a Mongolska. V olympiáde sa súťažilo v dvoch jazykových úrovniach a to v úrovni A1 a A2. Testy obsahovali rôznorodé cvičenia zamerané na text s porozumením, gramatické cvičenie, lexikálne cvičenia, ale aj napísanie eseje na tému „Významná osobnosť Slovenska„ v ruskom jazyku. V úrovni A1 sa na krásnom treťom mieste umiestnili žiačky druhého ročníka hotelovej akadémie Barbora Ilovská a Naomi Haraniová a rovnako aj žiačka druhého ročníka informačno-komunikačných technológií v obchodoch a službách Veronika Kostrová. Všetkým trom zo srdca gratulujeme a veríme, že o rok sa do súťaže zapojíme opäť.

    Text a foto: Mgr. Jedličková

  • Po stopách B. S. Timravy a E. M. Šoltésovej

    Po stopách B. S. Timravy a E. M. Šoltésovej

    Dňa 11.04.2024 sme sa so žiakmi druhého a tretieho ročníka hotelovej akadémie, žiakmi prvého ročníka odboru čašník, servírka a kuchár a žiakmi druhého ročníka odboru informačno- komunikačných technológií v obchodoch a službách vybrali na literárnu exkurziu do Polichna a Ľuboreči.

    Žiaci mali možnosť navštíviť rodné domy a pamätné izby oboch spisovateliek a rovnako mali možnosť vidieť ich súkromné veci, ktoré sa do dnešných čias zachovali. V Polichne nám pán starosta porozprával zaujímavé udalosti zo života spisovateľky B. S.Timravy, ukázal nám aj dom, v ktorom žila rodina, ktorá spisovateľku inšpirovala k napísaniu najznámejšieho diela Ťapákovci. V obci Ľuboreč sme navštívili miestny kostol a tiež pamätnú izbu venovanú E. M. Šoltésovej, v ktorej boli jej osobné veci, ale najviac nás zaujala súkromná korešpondencia medzi oboma spisovateľkami. Pani učiteľka, ktorá nám robila sprievodkyňu poukázala na fakt, že E. M. Šoltésová pôsobila niekoľko rokov v našom meste Martin v spolku Živena a ako obyvatelia nášho mesta máme byť hrdí na to, koľko známych osobností v našom meste Martin pôsobilo a žilo.

    Text a foto: Jedličková

  • Turnaj v bedmintone

  • Krajské kolo SOČ

    Krajské kolo SOČ

    Dňa 26. 3. sa uskutočnilo krajské kolo 46. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti na SPŠ informačných technológií v Kysuckom Novom Meste. Študenti z rôznych škôl, z celého Žilinského kraja, sa zišli, aby obhájili svoje práce pred odbornými komisiami a súťažili medzi sebou v 17 kategóriách. Našu školu reprezentovali dve študentky 5. ročníka hotelovej akadémie, Sofia Haľková a Laura Rumanová. Súťažili v katgórii hotelierstvo, gastronómia a cestovný ruch, v ktorej sa dokopy predstavilo 5 prác. Konkurencia bola naozaj silná a všetci súťažiaci preukázali zručnosti v oblasti vedeckých metód pri písaní prác, praktických zručností, ale aj prezentovania svojich diel pred porotou a publikom. V konečnom hodnotení sa Laure Rumanovej podarilo získať krásne 3. miesto s prácou Stravovanie v školských jedálňach a Sofii Haľkovej rovnako krásne 4. miesto s prácou Stravovanie v nemocniciach. Obidvom našim študentkám gratulujeme a želáme im veľa úspechov do budúcna!

    Autor: Mgr. Maroš Molnár

  • Talent roka alebo odvážnym šťastie praje

    Talent roka alebo odvážnym šťastie praje

    Firma MATRIX, s ktorou naša škola dlhodobo spolupracuje,  každoročne vyhlasuje súťaž o Talent roka.  

    Tento rok sa bude súťažiť v dvoch disciplínach. Prvá je pánsky strih a druhá  dámske melírovanie.  

    Do prvého predkola sa zapájajú školy z celého Slovenska aj Čiech,  následne bude vybraných 15 súťažiacich, ktorí pôjdu súťažiť do Brna.

    Konkurencia v tejto súťaži je vždy naozaj veľmi veľká, ale  náš žiak prvého ročníka odboru kaderník  Milan Horváth nabral odvahu  a poslali sme jeho prihlášku.

    Sme radi, že naši žiaci majú chuť tvoriť, porovnať svoje zručnosti s inými žiakmi a posúvať sa aj touto cestou vpred.

    Milanovi budeme držať palce! 

    autro článku : Ing. Buchelová majsterka OVY

    autor foto : Milan Horvát

  • Poď študovať odbor operátor tlače

    Poď študovať odbor operátor tlače

    Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že práca operátora tlače je monotónna, nezaujímavá a málo kreatívna. Ale opak je pravdou. Aj tlačiari majú možnosť ukázať, koľko talentu sa v nich skrýva, ukázať schopnosť vytvoriť si vlastné kreatívne materiály.

    Medzi kreatívne materiály patria aj farebne potlačené papiere a kartóny.

    Žiaci druhého ročníka odboru - operátor tlače dostali za úlohu namiešať tlačovú farbu podľa vzorkovníka a následne plošne potlačiť papier farbou rôznych odtieňov. Použili sme aj direktné farby, ktoré sú namiešané výrobcom v danom odtieni.

    Takto nám vznikli zaujímavé a pestré hárky, ktoré následne môžu naši knihári využiť aj ako poťahový materiál.

    Autor článku : Kamil  Mužila, MOV

  • Chuť žiť

    Chuť žiť

    Pod vedením Mgr. Habrunovej a Mgr. Olíkovej z Centra poradenstva a prevencie Martin absolvovali žiaci prvého a druhého ročníka hotelovej akadémie program Chuť žiť.

    Cieľom programu je :

    • upevnenie zdravého životného štýlu a predchádzanie vzniku porúch príjmu potravy
    • edukovať žiakov o racionálnom stravovaní a podporiť zdravý vzťah k jedlu
    • viesť žiakov ku kritickému mysleniu na internete v témach stravovania, zmien hmotnosti a sebaobrazu
    • otvoriť tému body shamingu a na telo zameranej šikany

    Na záverečné piate stretnutie lektorky priniesli známeho „maskota“ centra ježka Eda, čím spestrili celé podujatie a dali krásnu bodku za zaujímavými aktivitami.

     

    Mgr. A. Macháčková, koordinátor prevencie

  • Prevencia účinnejšia ako represia

    Prevencia účinnejšia ako represia

    V priebehu mesiaca marec v škole intenzívne prebiehali podujatia zamerané na rôzne typy prevencie. Je všeobecne známe, že prevencia je oveľa účinnejšia ako represia, čo sa snažíme v škole stále dodržiavať. Postupne boli pre všetkých žiakov prvého a druhého ročníka realizované besedy a preventívne programy zamerané na dodržiavanie zákonov, boj proti domácemu násiliu, šikane, kyberšikane či užívaniu drog a omamných látok so skúsenými lektorkami z Občianskeho združenia Žena v tiesni a Policajného zboru SR.

    OZ Žena v tiesni pomáha ženám už takmer 20 rokov, pracuje v prospech eliminácie násilia páchaného na ženách a k ochrane ľudských práv.

    Preventistka PZ SR kpt.PhDr.Ľ.Húsková,PhD. je aktívna nielen v preventívnych programoch pre deti a dospelých, ale je aj autorkou odbornej literatúry, ktorá pomáha riešiť aktuálne problémy detí.

    Veríme, že všetky programy prispeli k správnemu formovaniu osobností našich žiakov.

  • Športuj čisto a pre radosť

    Športuj čisto a pre radosť

    26.3.2024 sa uskutočnila národná konferencia Športuj čisto a pre radosť. Organizátormi boli Národné športové centrum a Antidopingová agentúra SR pod záštitou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR. Konferencia bola v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

    V programe konferencie boli zaujímavé  prednášky a panelové diskusie na témy antidopingu, projekt  Fair Play, energetické nápoje, kanabinoidy, výživové doplnky, nikotín a liekové výzvy.

    Šport harmonicky rozvíja nielen telesnú stránku, ale aj psychickú kondíciu jedinca, upevňuje zdravie, buduje tímovú prácu a pocit spolupatričnosti.  Medzi negatívne javy nepatrí len doping, ale aj manipulácia výsledkov súťaží alebo násilnosti na štadiónoch, a práve na ne by sme mali upozorňovať i našich žiakov.

    Je dôležité, aby šport a športové hodnoty boli praktickým príkladom čestného a férového správania v živote. Hodnoty fair play sú základným stavebným kameňom boja proti dopingu a ochrany integrity čistého športu.

    Autor : Mgr. Ivana Brozmanová, učiteľ všeobecno-vzdelávacích predmetov

  • Tvorivé umelkyne medzi nami

    Tvorivé umelkyne medzi nami

    Dňa 27.3.2024 sa v ART GATE Cafe Pasáž uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov regionálneho kola 61. ročníka celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2024. Odporúčanou témou pre tento ročník bol PORTRÉT a KRAJINA.

    Z 81 diel, ktoré boli prihlásené, 4 žiačky prvého ročníka odboru grafik tlačových médií získali za svoje diela čestné uznanie. Z toho 2 žiačky v kategórii autori od 15 do 25 rokov – kresba a grafika a 2 v kategórii digitálna tvorba.

    Všetky ocenené diela možno vidieť v ART GATE Cafe Pasáž, kde budú vystavené do konca apríla 2024.

    Dievčatám k úspechu gratulujeme a veríme, že so svojím talentom naši šikovní študenti uspejú aj v ďalších ročníkoch kreatívnych výziev, ktoré tieto súťaže ponúkajú.

  • Aprílový program v Káčku Žilina

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola obchodu a služieb
    Stavbárska 11, 036 80 Martin
  • spojovateľka: 043/41 353 11

Fotogaléria